Om oss

Angereds Bågskyttar

1978
Över en kopp kaffe i en industrilokal i Stenkullen satt 1978 några personer som hade hållit på med bågskytte tidigare och bestämde sig för att starta en ny klubb. Några av förgrundsgestalterna var Arne Gustavsson och Carl-Harry Rhodén. Resultatet av detta kafferep blev efter några olika turer Angereds Bågskyttar.

De första åren
Under de första åren handlade mycket om att hitta bra lokaler och en verksamhet som skulle locka medlemmar till klubben.

Från början bedrevs träningen i den gamla hallen i Slottskogsvallen under tiden som en permanent inomhuslokal söktes. Den första lokalen som vi blev lovade var ett källarutrymme i Rannebergen i Angered, därav namnet Angereds BS. Denna lokal hann vi inte skriva avtal på förrän en annan förening tog den. Rannerallarna. Efter ytterligare sökande hittade vi vår nuvarande lokal i Gårdsten som vi renoverade totalt med mycket stöd från dåvarande hyresvärd Göteborgshem och kommunen. Ett förmånligt hyresavtal tecknades med hyresvärden som gäller än idag även om hyresvärden bytts ut.

Verksamheten
Verksamheten består i att bedriva bågskytteträning, arrangera tävlingar samt att ta emot olika besök av företag, möhippor, personalorganisationer med mera.

Av de tävlingar som vi arrangerar har vi en ungdomstävling som genomförs tre gånger per år och som blivit mer och mer uppskattad under de senaste åren, och det är Angeredspokalen. De senaste åren har vi fyllt lokalen med ca 50 skyttar varje tävling. Övriga tävlingar som vi arrangerat är bland annat tre stycken JSM inomhus, ett Senior-SM inomhus, ett Jakt-SM utomhus samt att vi varit en av arrangörerna för ett JSM utomhus. Utöver dessa tävlingar har vi arrangerat ett flertal uppskattade Swedish Open i fältskytte bland annat på SKF:s semesterö Lilla Brattön.

Medlemsantalet
Medlemsantalet har de senaste åren pendlat mellan 75 och 105

Idrottsframgångar
Klubben har fostrat massor av framgångsrika skyttar. Några av de absolut främsta är de tre som deltagit i landslaget där Marie Palm är den främsta med bland annat EM-guld, VM-silver och VM-brons individuellt. Dessutom har Marie vunnit sammanlagt 24 SM-guld. Andra landslagsskyttar vi haft är Sven Andersson, Marcel Polán och Eva Wendel.

Klubben har även vunnit 28 lag-SM-guld och totalt har 33 skyttar från klubben tagit minst en SM-medalj, Guld, silver eller brons